Josep Penuelas

Prades

Project Details
Close

In this evergreen Mediterranean forest, a partial rainfall exclusion experiment was established in 1999 to simulate the effect of the expected decrease in water availability in the Mediterranean basin for the next decades. The experiment was set up on eight plots (15 x 10 m) situated on a south-face slope (25% slope), four plots were control, and four other plots were subjected to a 30% of rainfall exclusion. Rainfall exclusion was achieved using PVC gutters and transparent PVC strips covering 30% of plot surface under the canopy, with the aim to exclude 30% of rainfall. Continuous measurements of soil water content, soil temperature, and tree growth have been recorded since the start of the experiment. Field campaigns are regularly performed by the research team for manual measurements.

Register to Participate