Josep Penuelas

Garraf

Project Details
Close

In this evergreen Mediterranean shrubland, a partial rainfall exclusion experiment was established in 1999 to simulate the effect of the expected decrease in water availability in the Mediterranean basin for the next decades. The experiment was set up on six plots (6 x 5 m) situated on a south-face slope (13% slope), three plots were control, and three other plots were subjected to a 40% of rainfall exclusion. Rainfall exclusion was achieved using methacrylate channels covering 40% of plot surface over the canopy, with the aim to exclude 40% of rainfall. Continuous measurements of soil water content, soil temperature, and shrub growth have been recorded since the start of the experiment. Field campaigns are regularly performed by the research team for manual measurements.

Register to Participate